Bijtgedrag van steekmuggen


Vrouwelijke steekmuggen hebben bloed van een gastheer Organisme dat een ziekteverwekker kan herbergen. In de context van de ecologie van de mug, is gastheer de soort waar de mug zich op voedt.  nodig voor de ontwikkeling van hun eitjes. Om zich volledig vol te zuigen met bloed, moet de vrouwtjesmug hiervoor soms meerdere malen een gastheer Organisme dat een ziekteverwekker kan herbergen. In de context van de ecologie van de mug, is gastheer de soort waar de mug zich op voedt. bijten. Sommige steekmuggen voeden zich op verschillende soorten gastheren Organisme dat een ziekteverwekker kan herbergen. In de context van de ecologie van de mug, is gastheer de soort waar de mug zich op voedt. , terwijl andere steekmuggen een zeer specifieke voorkeur hebben voor een bepaald soort gastheer Organisme dat een ziekteverwekker kan herbergen. In de context van de ecologie van de mug, is gastheer de soort waar de mug zich op voedt. . Het grootste deel van de steekmuggen voedt zich echter nooit op mensen, maar verkiest dieren, amfibieën of vogels.


Naast de voorkeur voor specifieke gastheren Organisme dat een ziekteverwekker kan herbergen. In de context van de ecologie van de mug, is gastheer de soort waar de mug zich op voedt. , hebben verschillende muggensoorten ook specifieke momenten tijdens een etmaal waarop ze actief op zoek gaan naar een bloedmaaltijd. De gewone huismug (Culex pipiens) is vooral ‘s avonds en ‘s nachts actief, terwijl de tijgermug (Aedes albopictus) overdag actief is (zie de tabel onderaan de pagina). Ook de locatie waar ze actief naar een gastheer Organisme dat een ziekteverwekker kan herbergen. In de context van de ecologie van de mug, is gastheer de soort waar de mug zich op voedt. op zoek gaan, verschilt: de gewone huismug bijt voornamelijk binnenshuis, terwijl de tijgermug vooral buiten op zoek gaat en bijt. 

Om hun gastheer Organisme dat een ziekteverwekker kan herbergen. In de context van de ecologie van de mug, is gastheer de soort waar de mug zich op voedt. te lokaliseren, gebruiken steekmuggen de volgende gastheer Organisme dat een ziekteverwekker kan herbergen. In de context van de ecologie van de mug, is gastheer de soort waar de mug zich op voedt. -specifieke signalen:

  1. Koolstofdioxide (CO2)
  2. Visuele signalen
  3. Specifieke geuren
  4. Lichaamswarmte en vochtigheid

TijgermugDe antennes spelen hierbij een cruciale rol en fungeren als reukorgaan. Ze kunnen koolstofdioxide die uitgeademd wordt door de gastheer Organisme dat een ziekteverwekker kan herbergen. In de context van de ecologie van de mug, is gastheer de soort waar de mug zich op voedt. al vanop 50 meter afstand waarnemen. Aangezien de hoeveelheid koolstofdioxide die uitgestoten wordt afhangt van de grootte van de gastheer Organisme dat een ziekteverwekker kan herbergen. In de context van de ecologie van de mug, is gastheer de soort waar de mug zich op voedt. , kan de mug al van ver ruiken of het om een gastheer Organisme dat een ziekteverwekker kan herbergen. In de context van de ecologie van de mug, is gastheer de soort waar de mug zich op voedt. van haar voorkeur gaat of niet. Vanaf een tiental meter kunnen muggen de gastheer Organisme dat een ziekteverwekker kan herbergen. In de context van de ecologie van de mug, is gastheer de soort waar de mug zich op voedt. ook zien en worden ze daarenboven aangetrokken door gastheer Organisme dat een ziekteverwekker kan herbergen. In de context van de ecologie van de mug, is gastheer de soort waar de mug zich op voedt. -specifieke geuren. Lichaamswarmte en vochtigheid tenslotte, detecteren de steekmuggen op een afstand van 1 tot 2 meter.

Sommige mensen worden vaker dan anderen gebeten door steekmuggen. De reden hiervoor is de verschillende bacteriën die op de huid leven. De samenstelling hiervan is uniek voor elke persoon. Deze bacterieflora zet stoffen die door het lichaam geproduceerd worden om in metabolieten Organische stoffen die een tussen- of eindproduct zijn van de stofwisseling. De metabolieten die muggen aantrekkelijk vinden bij mensen zijn vluchtige bestanddelen zoals ammoniak, melkzuur en carbonzuren. . De samenstelling van deze metabolieten Organische stoffen die een tussen- of eindproduct zijn van de stofwisseling. De metabolieten die muggen aantrekkelijk vinden bij mensen zijn vluchtige bestanddelen zoals ammoniak, melkzuur en carbonzuren. verschilt dus ook van persoon tot persoon en is de reden waarom steekmuggen de ene persoon aantrekkelijker vinden dan de andere.

 

Het bijtgedrag van steekmuggen is enigszins flexibel. Onder druk van bepaalde factoren (bv. muggenwerende maatregelen) kunnen steekmuggen zich aanpassen. Ze gaan bijvoorbeeld op zoek naar een alternatieve gastheer Organisme dat een ziekteverwekker kan herbergen. In de context van de ecologie van de mug, is gastheer de soort waar de mug zich op voedt. om te bijten en/of passen de tijd aan waarin ze actief zijn zodat deze samenvalt met de aanwezigheid van de gastheer Organisme dat een ziekteverwekker kan herbergen. In de context van de ecologie van de mug, is gastheer de soort waar de mug zich op voedt. .

Tabel: Bijtgedrag van verschillende soorten steekmuggen (niet-exhaustief). 

 

Muggensoort Bijtgedrag Voornaamste gastheer Organisme dat een ziekteverwekker kan herbergen. In de context van de ecologie van de mug, is gastheer de soort waar de mug zich op voedt.
Locatie Tijdstip
Culex pipiens sensu lato Voornamelijk binnen Na zonsondergang, ’s nachts Mensen en andere zoogdieren, vogels
Culiseta annulata Binnen en buiten ’s nachts Mensen en andere zoogdieren, vogels
Aedes albopictus Voornamelijk buiten Overdag, extra actief in de ochtend en schemering Mensen en andere zoogdieren, vogels, reptielen, amfibieën
Aedes aegypti Voornamelijk binnen Overdag, extra actief in de ochtend en schemering Mensen en sporadisch andere zoogdieren
Aedes japonicus Voornamelijk buiten Overdag, extra actief in de schemering Mensen en andere zoogdieren
Aedes koreicus Voornamelijk buiten Overdag en ‘s nacht Mensen en andere zoogdieren
Anopheles plumbeus buiten Overdag, extra actief in de schemering Mensen en andere zoogdieren, vogels, reptielen