Infectieziekten die overgedragen worden door de tijgermug

Chikungunya

Chikungunya is een infectieziekte veroorzaakt door het chikungunyavirus. De ziekte komt voor in delen van Zuid-Amerika, de Caraïben, Azië en Afrika. Nu de tijgermug gevestigd is in het zuiden van Europa, komen ook daar steeds vaker uitbraken van chikungunya voor (bv. in Italië). In België worden enkel geïmporteerde gevallen gediagnosticeerd in reizigers terugkerend uit landen waar het virus circuleert. Het chikungunyavirus wordt overgedragen door de tijgermug (Aedes albopictus) en door de gelekoortsmug (Aedes aegypti).

Een zwangere vrouw die besmet is, kan de ziekte ook overdragen naar haar kind tijdens de bevalling, maar dit komt niet vaak voor.

Wat zijn de ziekteverschijnselen en complicaties?

De meeste mensen (ongeveer drie op vier) die geïnfecteerd worden met het chikungunyavirus ontwikkelen klachten, na een incubatietijd van 2 tot 12 dagen. De klachten kunnen mild tot ernstig zijn en bestaan uit griepachtige verschijnselen zoals hoge koorts, hoofdpijn, spier- en gewrichtspijn, huiduitslag en oogaandoeningen. Zuigelingen, oudere mensen of mensen met een chronische ziekte (zoals hoge bloeddruk of diabetes) ontwikkelen vaak meer en ernstigere klachten. De meeste klachten verdwijnen na enkele weken behalve de gewrichtspijn die maanden of jaren aanwezig kan blijven.

Hoe wordt de diagnose van chikungunya gesteld?

Als de arts een vermoeden van chikungunya heeft, kan de diagnose gesteld worden met een bloedname. Afhankelijk van de fase van de ziekte kunnen verschillende testen gebruikt worden, zoals een PCR-test en serologie

Hoe wordt de ziekte behandeld en voorkomen?

Er is geen specifieke behandeling voor chikungunya. De klachten worden symptomatisch behandeld met pijnstillers en ontstekingsremmers. 

Er is geen vaccin beschikbaar. Preventie gebeurt door het voorkomen van muggenbeten.