Infectieziekten die overgedragen worden door de tijgermug

Chikungunya

Chikungunya is een infectieziekte veroorzaakt door het chikungunyavirus. De ziekte komt voor in delen van Zuid-Amerika, de Caraïben, Azië en Afrika. Nu de tijgermug gevestigd De vestiging van een invasieve soort in een bepaald geografisch gebied na de introductie ervan. Een muggenpopulatie heeft zich ergens gevestigd als zij in staat is te overleven en zich voort te planten onder de plaatselijke omstandigheden. is in het zuiden van Europa, komen ook daar steeds vaker uitbraken van chikungunya voor (bv. in Italië). In België worden enkel geïmporteerde gevallen gediagnosticeerd in reizigers terugkerend uit landen waar het virus circuleert. Het chikungunyavirus wordt overgedragen door de tijgermug (Aedes albopictus) en door de gelekoortsmug (Aedes aegypti).

Een zwangere vrouw die besmet is, kan de ziekte ook overdragen naar haar kind tijdens de bevalling, maar dit komt niet vaak voor.

Wat zijn de ziekteverschijnselen en complicaties?

De meeste mensen (ongeveer drie op vier) die geïnfecteerd worden met het chikungunyavirus ontwikkelen klachten, na een incubatietijd Tijd tussen het moment van besmetting en het ontstaan van symptomen. van 2 tot 12 dagen. De klachten kunnen mild tot ernstig zijn en bestaan uit griepachtige verschijnselen zoals hoge koorts, hoofdpijn, spier- en gewrichtspijn, huiduitslag en oogaandoeningen. Zuigelingen, oudere mensen of mensen met een chronische ziekte (zoals hoge bloeddruk of diabetes) ontwikkelen vaak meer en ernstigere klachten. De meeste klachten verdwijnen na enkele weken behalve de gewrichtspijn die maanden of jaren aanwezig kan blijven.

Hoe wordt de diagnose van chikungunya gesteld?

Als de arts een vermoeden van chikungunya heeft, kan de diagnose gesteld worden met een bloedname. Afhankelijk van de fase van de ziekte kunnen verschillende testen gebruikt worden, zoals een PCR Staat voor ‘Polymerase chain reaction’ of ‘polymerasekettingreactie’. Deze techniek wordt in laboratoria gebruikt om DNA-fragmenten te vermeerderen. Hierdoor kan de aanwezigheid van ziekteverwekkers op een snelle manier vastgesteld worden. -test en serologie Ook wel serologische test. Hierbij worden antilichamen (die door het lichaam worden aangemaakt als reactie op de aanwezigheid van een ziekteverwekker) in een bloedmonster gemeten.

Hoe wordt de ziekte behandeld en voorkomen?

Er is geen specifieke behandeling voor chikungunya. De klachten worden symptomatisch behandeld met pijnstillers en ontstekingsremmers. 

Preventie gebeurt door het voorkomen van muggenbeten.

Begin november 2023 heeft de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) toestemming gegeven voor het op de markt brengen van 's werelds eerste vaccin tegen chikunguya onder de naam Ixchiq©. Het vaccin is goedgekeurd voor mensen vanaf 18 jaar met een verhoogd risico op blootstelling van het virus. In Europa heeft het Europese Geneesmiddelenbureau (EMA) eind november 2023 de aanvraag voor een vergunning voor het op de markt brengen van het vaccin technisch gevalideerd.