FAQ

De tijgermug (Aedes albopictus)

Hoe ziet een tijgermug eruit?

De tijgermug is zwart met witte strepen, met een hoog contrast. Ze heeft een witte streep op de achterkant van de thorax, vijf witte strepen op haar poten en het uiteinde van haar achterpoten is wit. Ze is kleiner dan een kwart van een 5 eurocent muntstuk. Meer informatie over de tijgermug vind je hier.

Waar komt de tijgermug origineel vandaan?

De tijgermug komt oorspronkelijk uit de tropische wouden van Zuidoost-Azië. Zij heeft zich verspreid naar Europa via de import van tweedehands autobanden en lucky bamboo.

Hoe komt de tijgermug in België terecht?

Binnen Europa reizen volwassen tijgermuggen mee in auto's of andere vervoermiddelen via het wegverkeer vanuit landen waar de mug is gevestigd.

Waar legt het vrouwtje van de tijgermug haar eitjes?

Het vrouwtje heeft stilstaand water nodig om zich voort te planten. Ze legt haar eitjes op een vaste ondergrond in schaaltjes en potjes en andere voorwerpen (vb. een regenton) waar water instaat. Meer informatie over de levenscyclus van de mug vind je hier.

 

Kan ik tijgermuggen vinden in mijn vijver of zwembad?

Grote wateroppervlakten zijn geen ideale plek voor de voortplanting van de tijgermug. Bovendien bevatten vijvers natuurlijke vijanden die voorkomen dat deze mug zich kan ontwikkelen.

Wanneer bijt de tijgermug?

De tijgermug bijt overdag. De piekuren zijn 's ochtends en laat in de middag/avond. Alleen de vrouwtjes bijten. Meer informatie over het bijtgedrag vind je hier. 

Volksgezondheid

Is de tijgermug gevaarlijk?

De tijgermug kan verschillende virussen overdragen die ziekten kunnen veroorzaken bij mensen, zoals dengue, chikungunya en zika.  Daarom kan zij een bedreiging vormen voor de volksgezondheid.

Welke pathogenen kunnen overgedragen worden door de tijgermug?

De belangrijkste voor mensen zijn dengue-, chikungunya- en zikavirussen.

Kan ik ziek worden als een tijgermug mij bijt in België?

Momenteel is de kans om ziek te worden na een beet van een tijgermug erg klein. Er zijn verschillende voorwaarden nodig om besmet te raken: er is een populatie tijgermuggen aanwezig, iemand keert ziek terug naar België vanuit een land waar de virussen circuleren, en een tijgermug bijt deze zieke persoon en vervolgens een gezond persoon.

De surveillance van exotische muggen en het MuggenSurveillance platform

Ik zie een tijgermug, wat moet ik doen?

Dood de mug zonder hem te beschadigen (gebruik een handdoek). Meld de mug door een foto te sturen op deze website of via de mobiele app (Android of IOS). Bewaar de mug totdat je van ons hoort.

 

Kan ik mijn foto's via e-mail of sociale media versturen?

Vanwege de hoge werkdruk kunnen we niet garanderen dat je melding in ons systeem terecht komt (of tijdig wordt verwerkt). Daarom vragen we je vriendelijk om de mug via de website of app te melden, of iemand anders te vragen dit te doen. Mocht je problemen ondervinden, laat het ons dan weten. 

Wat is het doel van het MuggenSurveillance platform?

Via deze website kunnen burgers de aanwezigheid van een tijgermug in België melden aan Sciensano. Dankzij de burgers kunnen we het hele Belgische  grondgebied bestrijken.

Waarom is het belangrijk om de tijgermug in België te monitoren?

De tijgermug veroorzaakt veel overlast omdat zij overdag bijt. Bovendien kan zij een vector zijn van pathogenen zoals het dengue-, chikungunya- en zikavirus. Daarom moeten we de aanwezigheid, vestiging en mogelijke verspreiding van de tijgermugpopulatie in België opvolgen.

Waarom kan ik een tijgermug enkel melden met een foto?

Zonder foto kunnen we niet met zekerheid bevestigen of het een tijgermug was. Houd er alstublieft rekening mee dat we alleen een mug kunnen identificeren, geen beet of iets anders.

Wat gebeurt er nadat ik een tijgermug heb gemeld?

Ons team analyseert je foto en controleert of het een tijgermug is. Je ontvangt een e-mail waarin staat of het een tijgermug is of niet.

Wat gebeurt er als de mug op mijn foto een tijgermug is?

We zullen contact met je opnemen voor meer informatie over de omstandigheden waarin je de mug hebt waargenomen. Er kan een veldinspectie gepland worden op de locatie van de waarneming om de aanwezigheid te bevestigen en de omvang van de tijgermugpopulatie in uw buurt te onderzoeken.

Wat gebeurt er als een veldinspectie de aanwezigheid van de tijgermug bevestigt?

De bevoegde autoriteiten voor preventie en bestrijding worden op de hoogte gebracht van de bevindingen en afhankelijk van de situatie zullen zij preventie- en bestrijdingsmaatregelen nemen.

We weten al dat de tijgermug aanwezig is op sommige plaatsen in België, waarom zoeken we er dan nog naar?

Weten waar de tijgermug zich bevindt, maakt het mogelijk om preventie- en bestrijdingsmaatregelen toe te passen om de vestiging en verspreiding in België te vertragen en zo de lokale overdracht van virussen zoals dengue, chikungunya en zika te voorkomen.

Hoe weet ik waar de tijgermug in België is aangetroffen?

Alle locaties zijn te vinden op de kaart op deze pagina. Meer informatie over de resultaten van de monitoring is te vinden in de jaarverslagen hier.

Preventie en bestrijding

Wat zijn de preventie- en bestrijdingsmaatregelen tegen de tijgermug?

De belangrijkste manier om tijgermuggen te voorkomen is om broedplaatsen te vermijden. Elke burger kan hieraan bijdragen door stilstaand water in voorwerpen (zoals…) in hun tuin te verwijderen. In een tweede stap kan door een bestrijdingsfirma biociden (Bti) worden toegediend aan broedplaatsen waaruit het water niet kan worden verwijderd (zoals regentonnen en andere waterreservoirs). De bestrijding van invasieve soorten is een regionale bevoegdheid en wordt uitgevoerd door een bestrijdingsbedrijf dat de licentie heeft om de biocide te gebruiken.

 

Hoe voorkom ik stilstaand water in mijn tuin?

Verwijder al het stilstaande water uit voorwerpen zoals bloempotten, regentonnen, kinderspeelgoed in je tuin of op je terras. Zet ze ondersteboven of in het geval van een regenton, bedek deze met een muskietennet. Als je schaaltjes  voor dieren hebt, ververs het water dan elke vijf dagen en schrob de zijkanten van de schaaltjes om eitjes te verwijderen. Meer informatie vind je hier Vermindering van de muggenpopulatie.

Hoe kan ik mezelf beschermen tegen muggenbeten?

Vermijd buitenactiviteiten op momenten van de dag dat muggen het meest actief zijn, draag kleding die armen, benen en voeten bedekt en gebruik muggenwerende middelen. Meer informatie over hoe je muggenbeten kunt voorkomen vind je hier.

Is de biocide gevaarlijk voor mensen of dieren?

De biocide wordt geleverd in de vorm van korrels die toegediend kan worden aan broedplaatsen met stilstaand water dat niet verwijderd kan worden (zoals regentonnen of waterreservoirs). De korrels bevatten een bacterie (bacillus thuringiensis isreaelensis) die alleen inwerkt op de ontwikkeling van muggenlarven. Er is geen gevaar voor andere dieren of mensen.