Infectieziekten die overgedragen worden door andere steekmuggen

Gele koorts

Gele koorts is een infectieziekte veroorzaakt door het gelekoortsvirus. De ziekte komt enkel voor in tropische regio’s in Afrika en Zuid-Amerika. Het gelekoortsvirus wordt overgedragen door de gelekoortsmug (Aedes aegypti), door andere muggen van het geslacht Aedes en door Haemagogus muggen. Zowel mensen als apen kunnen besmet worden met het virus. Muggen kunnen het virus overdragen van mens tot mens of van aap tot mens. 
Besmetting via bloedtransfusie, orgaantransplantatie, tijdens de zwangerschap of via borstvoeding is mogelijk.

Wat zijn de ziekteverschijnselen en complicaties?

Ongeveer één op tien geïnfecteerde personen wordt ziek. De ziekteverschijnselen kunnen variëren van milde griepachtige klachten tot een ernstige infectie die dodelijk kan zijn. Na een incubatietijd Tijd tussen het moment van besmetting en het ontstaan van symptomen. van 2 tot 9 dagen ontstaan eerst klachten zoals hoge koorts, hoofd- en spierpijn. De meeste patiënten herstellen na 3 tot 4 dagen. Ongeveer 15-25% wordt na een korte tijd van herstel echter opnieuw ziek, met ernstige ziekteverschijnselen zoals geelzucht, bloedingen en shock. Jonge kinderen zijn gevoeliger voor ernstige vormen van gele koorts (aantasting van de hersenen). Onder de mensen die geelzucht ontwikkelen is er een hoge sterfte, tot de helft van de patiënten.

Hoe wordt de diagnose van gele koorts gesteld?

Als de arts een vermoeden van gele koorts heeft, kan de diagnose gesteld worden met een bloedname of (bij ernstige ziekte) een lumbaalpunctie (ruggenprik). Afhankelijk van de fase van de ziekte kunnen verschillende testen gebruikt worden, zoals een PCR Staat voor ‘Polymerase chain reaction’ of ‘polymerasekettingreactie’. Deze techniek wordt in laboratoria gebruikt om DNA-fragmenten te vermeerderen. Hierdoor kan de aanwezigheid van ziekteverwekkers op een snelle manier vastgesteld worden. -test en serologie Ook wel serologische test. Hierbij worden antilichamen (die door het lichaam worden aangemaakt als reactie op de aanwezigheid van een ziekteverwekker) in een bloedmonster gemeten.

Hoe wordt de ziekte behandeld en voorkomen?

Er is geen specifieke behandeling voor gele koorts, enkel symptomatisch. 
Er bestaat een zeer werkzaam vaccin tegen gele koorts. In sommige landen is vaccinatie verplicht voor alle aankomende reizigers. Daarnaast gebeurt preventie ook door het voorkomen van muggenbeten.